duminică, 7 octombrie 2012

Dovleacul de toamna, prietenul familiei tale!

Iti era dor de parfumul dulce al dovlecilor de toamna? Acum este sezonul lor, iar vestea buna pentru mamici este ca aceste fructe (de marimi deloc de neglijat) sunt pline de nutrienti importanti pentru copilasi. Cei mici pot consuma dovleacul portocaliu incepand de la 6 luni.

Care sunt beneficiile dovlecilor?

Pe langa aroma lor delicioasa, ei abunda in vitamina A si beta caroten. Beta Caroten are numeroase beneficii pentru sanatate, putand reduce riscul de cancer sau a bolilor de inima. De asemenea, este foarte important pentru sanatatea pielii si poate ajuta la amanarea imbatranirii ei.
Dovlecii sunt si o sursa excelenta de potasiu, proteine si fier. Sunt saraci in calorii si grasimi, dar bogati in fibre. Semintele lor sunt recunoscute ca fiind o sursa vegetala minunata de zinc si fier si ajuta la combaterea parazitilor intestinali. Semintele nu sunt insa recomandate pentru cei mici, insa le recomandam mamelor pentru o sanatate de invidiat.



Cum il gatesc pentru cei mici?


Dovleacul este recomandat pentru copii incepand cu varsta de 6 luni. Il puteti prepara sub forma de piure, simplu sau amestecat cu cereale sau scortisoara. Este foarte gustos si copt, intreg sau felii. Placintele de dovleac sau supele crema sunt delicioase!
Alegeti dovlecii mai mici, fiind mai moi si mai aromati. Procesul de coacere este mai putin daunator nutrientilor acestor fructe, spre deosebire de fierbere, care necesita si un timp mai indelungat de gatire.
Va recomandam sa va feriti de dovlecii conservati, datorita continutului mare de conservanti sau zahar. Optati pentru varianta proaspata, preparata in casa.

Asadar, profitati de aceasta hrana sanatoasa si gustoasa pe care ne-o ofera anotimpul rece, pentru a prepara deserturi de care se pot bucura intreaga familie! Si pentru ca stim ca mamicile sunt destul de ocupate, va sugeram o reteta simpla de toamna, pe care cei mici o vor adora!

Piure de dovleac

Piure de dovleac aromat ( > 6 luni)


1 dovleac mic
apa
scortisoara, nucsoara (optional)

Puteti alege care metoda de preparare doriti. Daca alegeti sa il fierbeti, atunci taiati-l cubulete si lasati sa fiarba pana capata o textura moale. Pentru coacere, urmati pasii:

1. Taiati dovleacul in jumatate si scoateti semintele.
2. Asezati jumatatile cu fata in jos, pe o hartie de copt, in tava, acoperit de 1-2 cm de apa
3. Coaceti-l la 190-210 grade, pentru aproximativ 40 min.-1 ora.
4. Atunci cand furculita intra cu usurinta in dovleac si acesta este moale, se scoate din cuptor, se scobeste continutul si se face piure. Acum puteti adauga si condimentele.



Din experienta noastra, cei mici adora dovleacul! Si mai ales culoarea sa intensa. Dati frau imaginatiei si creati mancaruri distractive cu aceasta mancare! Si mai ales, impartasiti cu noi cateva moduri de a folosi minunatul dovleac.








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va multumim pentru mesaj! Cat de curand, va fi vizibil pe blog.
O zi frumoasa.